Bijna had ik een nieuwe wasmand gekocht omdat ik dacht dat de bodem van mijn huidige wasmand kwijt was, maar vorige week bleek dat de bodem er nog in zit! Het was al een tijdje geleden dat ik die gezien had. Wat een heerlijk gevoel is dat, bij zijn met de was. Helaas was het gevoel maar van korte duur. Op de één of andere manier hebben de dames nooit was als ik erom vraag, maar als ik bijna bij denk te zijn ligt er in en rondom de wasmand weer werk genoeg op me te wachten.

Ik ben steeds makkelijker met sorteren en wassen: buiten dat ik op kleur en materiaal sorteer, kijk ik ook van wie de was is. Als eerste gaat de was van manlief, mij en mijn schoonmoeder de machine in en als er plek over is vul ik die op met puberwas. Als ik geen was krijg als ik erom vraag, was ik ook pas als ik plek, zin en tijd heb. Simpel. Veel eenvoudiger in ieder geval dan deze zin: De was was in de was, toen de was weer uit de was was, was de was net zo als de was voor de was was. Snapt u ‘m? Maar hoe de was ook was of is, ik ben het wasvrouwtje niet dus mijn dames wachten maar.

Strijken beperk ik tot een absoluut minimum, ik heb er een hekel aan en er is geen eer aan te behalen. Tenminste niet bij puberkleding. Theedoeken drogen mooi strak op aan de lijn of binnen op de verwarming. Kleding van mijn schoonmoeder, mijzelf en manlief strijk ik als dat nodig is, maar die van de dames meestal niet. Het kreukelmonster neemt hun gestreken was namelijk altijd te grazen nog voor iemand het aan heeft kunnen doen, vervolgens belandt het niet in de kast maar op een of andere stapel waar het vrolijk doorkreukt.

Op de een of andere manier blijft iets in de wasmand doen ingewikkeld. Vaak belandt was naast of op de wasmand. Met de vaatwasser gaat het ook zo: op het aanrecht lukt aardig, maar in de vaatwasser is toch een slagje moeilijker. Eerst dacht ik dat mijn pubers de techniek van iets ergens in doen nog niet voldoende onder de knie hadden, maar na een veldstudie concludeer ik dat het aan het door elkaar halen van voorzetsels ligt. Op het nieuws zag ik dat de leesvaardigheid van scholieren zwaar geleden heeft onder de coronalockdowns. Ik vrees dat ik opnieuw voorzetsels met mijn pubers moet gaan oefenen. Dit moet alleen nog even wachten, er komen toetsweken en eindopdrachtweken aan en schoolwerk gaat nu eenmaal voor.

Op Internet zijn allerlei leuke filmpjes te vinden over voorzetsels en technieken om was in de wasmand, vaat in de vaatwasser en afval in de prullenbak te doen. Misschien is het voldoende om één zo’n filmpje naar mijn dames door te sturen met de mededeling dat ik, als het wat rustiger is qua school, met ze ga oefenen. Met een beetje mazzel snappen ze het meteen en kunnen we het oefenen overslaan. (Ofwel: waarschijnlijk vinden ze het zwaar irritant dat ik zo’n stom filmpje doorstuur en doen ze het weer even zoals het hoort zodat ze niet het risico lopen dat ik nog meer filmpjes doorstuur of ga zeuren over voorzetsels.)

Lieve lezers, het is tijd om te stoppen met schrijven en een wasje in de wasmachine te gaan doen, anders wordt was nooit verleden tijd!

Liefs, Kaat

Een mail krijgen als er een nieuwe blog is? Abonneer je en je krijgt automatisch bericht.

Door Kaat

2 gedachten over “Voordat was gewassen was, was was ongewassen was.”
  1. Haha. Hier kochten we een puber wasmand die op de eigen kamer stond. Was die niet in de eigen wasmand werd gedaan door onze puber werd dus niet gewassen.
    Geen filmpje nodig toen de puberkast leeg was….
    Ach het gaat weer over ook.
    Succes wasvrouwtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *