Zoals ik al eerder schreef ben ik mijn eetpatroon aan het aanpassen. In mijn vorige Kaatje over dit onderwerp had ik het over twee typetjes in mijn hoofd: de een wordt er blij van tomaten en kipfilet, de ander heeft het liefst drop en hagelslag. Ik stel me deze types voor als een groene en een rode kabouter. De groene is van de gezonde keuzes, de rode van de minder gezonde. Inmiddels heb ik door dat als ik de rode kabouter iedere dag beperkt zijn zin geef, de groene kabouter makkelijker de baas kan spelen. Op die manier heb ik twee blije kabouters!

Onlangs had ik met een vriendin afgesproken om te gaan eten en gezellig bij te kletsen. Helemaal geen probleem; gewoon een avond genieten en de volgende dag weer door. Een paar dagen later mocht ik met m’n collega’s naar Utrecht voor een ontmoetingsdag met collega’s uit het hele land. We hebben er een leuke dag van gemaakt, inclusief lunch en diner. Afgelopen weekend ‘moesten’ manlief en ik ‘door omstandigheden’ (de puber maakte een romantisch diner voor twee voor zichzelf en haar vriendje en had ons vriendelijk doch dringend verzocht de hut tijdens etenstijd te verlaten) samen uit eten.

Als je dan voor de zoveelste keer in twee weken niet thuis eet kun je maar beter een iets andere houding aannemen dan “vanavond gewoon genieten en morgen weer dóór”, anders gaat de rode kabouter de baas spelen en dat heb ik liever niet. Manlief en ik gingen naar de wok bij ons in de straat. Daar mag je een paar uur onbeperkt eten en drinken dus het is uitkijken dat je niet te veel eet. Om het niet totaal uit de hand te laten lopen had ik mezelf voorgenomen gefrituurd eten links te laten liggen en zoetigheid als toetje ook over te slaan. Ik zou alleen kiezen waar ik écht zin in had en op ieder bord dat ik opschepte moest ook groente liggen. Verder kleine porties opscheppen en vooral genieten! Dat is goed gelukt. Vroeger verliet ik zo’n restaurant regelmatig met een vol gevoel, dat had ik nu niet. Ik had lekker gegeten en genoten van het gezelschap van manlief en van onze leuke gesprekken.

Het kan dus wel: verstandig uit eten. Als je maar drie keer per jaar naar een restaurant gaat zou ik me daar niet eens druk over maken: dan moet je gewoon heerlijk genieten en de draad daarna weer oppakken. Van één keer uit de bocht vliegen kom je niet meteen vijf kilo aan. Maar als je vaker uit eten gaat terwijl je met je eetpatroon bezig bent is het misschien niet geheel onverstandig om vooraf je strategie te bepalen. Iedereen zal hier andere keuzes maken, want ieder mens is anders. Mijn advies: kies zo dat allebei je kabouters tevreden zijn. Want twee kabouters vrolijk en blij, dat is goed voor jou en mij.  

Liefs, Kaat

Door Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *