Ik krijg telefoon van een onbekend nummer. ‘Mam, ik bel maar even, je gaat heel boos zijn!’ De opgewonden stem van Annemiek schalt via mijn oortjes mijn hersenpan in. ‘Mijn telefoon is kapot, echt kapot. Ik bel maar even zodat je al iets minder boos bent als Thijs en ik straks naar huis komen’. Dat is puberlogica waar geen speld tussen te krijgen is: bij Grote Rampen zoals kapotte dure voorwerpen, zeker als die kapot zijn wegens stommiteiten, eerst bellen zodat het thuisfront al op de hoogte is voor je thuis komt. Dat scheelt een boel “gezeur”.

Als ik Annemiek goed begrijp, is haar mobiel bij de sportschool tussen twee gewichten gekomen waarbij een punt dwars door de telefoon gegaan is. Het hele verhaal is onduidelijk, ik laat het er voor nu maar bij zitten: kapot is kapot. Manlief kijkt me met grote ogen aan als ik hem het verhaal vertel. Hij heeft maar één vraag: ‘Hoe?’ Daar heb ik geen antwoord op en als Annemiek en Thijs later binnenkomen wordt het niet echt duidelijker. Ik snap niet eens waarom ze hun telefoon mee de sportschool in nemen en niet in een kluisje leggen, maar het schijnt met muziek te maken te hebben. Ik betwijfel of de verzekering bellen zin heeft, waarschijnlijk is het eigen risico hoger dan de kosten voor een “nieuwe” tweedehands iPhone 7.

Annemiek is aan het sparen voor een iPhone X. Ze heeft “al” € 20,- gespaard en heeft niet veel meer op haar rekening, dus manlief en ik zullen moeten voorschieten. Nou ja, moeten, alleen doodgaan en belasting betalen moet, maar een puber zonder telefoon is wel heel onhandig. Zeker vlak voor haar examens, want haar hele leven, inclusief school, staat op dat ding. Annemiek en Thijs hebben op Marktplaats al een iPhone X gevonden voor een leuk bedrag dus of ze die even mogen gaan halen. Nou nee, dat soort dure dingen halen we niet van Marktplaats als we die ook voor hetzelfde bedrag refurbished kunnen kopen. Mét 2 jaar garantie. Dat is beter dan garantie tot aan de deur. Maar ja, niet over een uur in huis. Morgen pas. Morgen!

Thijs moet gaan eten en daarna nog even weg. ‘Hoe kan ik je nou bereiken?’ Ze kijken elkaar vertwijfeld aan. Thijs komt met de oplossing: ‘Ik heb het nummer van je moeder, die kan ik appen hoe laat ik straks thuis ben’. Ik heb het, inwendig lachend, aangehoord. ‘Hier Thijs, het nummer van onze vaste lijn. Die kun je wel alleen maar bellen, niet appen.’ Ze kijken me aan alsof ze water zien branden. De vaste lijn zit niet in hun systeem. Dat is iets van vroeger, dat heeft niemand meer. Wij, ouderwetse ouders, wel.

Gelukkig ligt mijn oude iPhone 6 nog ergens in een la. Die heb ik vorig jaar vervangen omdat die een paar keer per dag spontaan herstart, dat bleek niet handig tijdens meetings of een telefoongesprek. Maar iets is beter dan niets, zeker voor een puber die al twee uur telefoonloos is. Regelmatig spontaan herstarten lijkt dan een kleinigheid. ‘Pap, kunnen we dan vanavond meteen bestellen? Dan spreken we eerst af hoe ik dat doe met terugbetalen.’ Zo, zo, de puber heeft in één keer door dat als ze snel iets wil bereiken, meteen over afbetaling beginnen in haar voordeel kan werken. We zullen het er tijdens onze avondwandeling samen over te hebben en haar daarna antwoord geven.

Tijdens het wandelen wegen we de voors en tegens tegen elkaar af en besluiten dat we een refurbished iPhone X voor Annemiek gaan bestellen. De datum waarop wij ons geld terug moeten hebben staat vast, verder geven we haar de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze hoeveel afbetaalt. Stil zit ze op de bank. ‘Dankjewel. Ik weet dat ik een verwend kind ben dat jullie dit meteen voor me doen. Ik had ook beter moeten uitkijken. Sorry.’ Ik ben er stil van. Het lijkt wel alsof het verstand echt aan het indalen is in het puberbrein! Zou ze echt geleerd hebben van dit hele voorval? Tien minuten later is ze weer “op z’n pubers” boos om een klein akkefietje. Puber weer vol terug. Ach ja, dat zal voorlopig nog wel even zo op en neer blijven gaan. Maar toch, er is licht aan het eind van de puberteitstunnel!

Liefs, Kaat

#kaatschrijft

Door Kaat

Eén gedachte over “Ramp van wereldformaat”
  1. Hahahaha geweldig!
    Wat leuk geschreven ook.
    Nou verder zeg ik niks want ik liet zelf mijn Phone twee keer in de plee vallen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *