“Met welke melk kan ik het beste cappuccino maken?” vroeg ik mijn voedingscoach. “Ik heb volle melk, havermelk, magere melk en amandelmelk en ik weet niet wat de beste keuze is.” Zijn antwoord verraste mij. “Het beste hou je de calorieën laag en het plezier hoog,” zei hij. “Je drinkt het niet omdat je het nodig hebt maar omdat je het lekker vindt, dus kies af en toe wat je het lekkerst vindt en geniet ervan.”

De laatste jaren is mij pijnlijk duidelijk geworden dat simpelweg ‘goed’ niet bestaat. De ene voedingsdeskundige vindt dat je beter volle producten en roomboter kunt gebruiken, de andere houdt het op light en halvarine. Iedereen weet dat worteltjes beter zijn dan een gevulde koek en dat je er goed aan doet niet meer calorieën te eten dan dat je verbrandt zal ook geen verrassing zijn. Er zijn mensen met een verhoogd BMI die veel gezonder zijn dan mensen met een perfect BMI, dus dat getal zegt ook niet alles. Voor mij is gezond zijn belangrijker dan mijn gewicht. Een beetje minder Kaat is beter voor mijn gewrichten en waarschijnlijk varen mijn bloeddruk en cholesterol er ook wel bij.

Afvallen is niet mijn primaire doel, gezonder worden wel. De afgelopen vijf jaar heb ik zelf het een en ander geprobeerd. Meer bewegen, goed nadenken qua eten, ik heb zelfs een diëtiste bezocht. Ondanks alle inspanning bleef mijn cholesterol consequent op het randje van wel of geen medicatie hangen. De diëtiste keek niet met mij mee maar gaf me een standaard boekwerk, aangepast naar mijn lengte en gewicht, met wat ik wel en niet mocht eten. Snoep en koek waren definitief uit den boze. Dat werkt voor mij dus niet. Ik wil graag regelmatig een koekje of een snoepje, dat kan ik best even laten maar niet de rest van mijn leven. Het moet leuk blijven!

Dat het advies van de diëtiste een standaard boekwerk was werd maar al te duidelijk toen manlief na zijn hartinfarct een (andere) diëtiste bezocht: hij kreeg nagenoeg hetzelfde boekwerk, uiteraard aangepast naar zijn lengte en zijn gewicht. Ook die diëtiste keek niet specifiek naar zijn situatie, terwijl hij speciaal naar haar doorgestuurd was vanwege de ingewikkelde relatie tussen kilo’s, bloedsuikerwaarden en medicatie. Het gewicht belemmert het dalen van de suiker, maar de suiker belemmert het verliezen van gewicht en medicatie (met diverse bijwerkingen op het gebied van maag en darmen) fietst daar nog eens leuk doorheen. Missie mislukt. Gelukkig kijkt de praktijkondersteuner met hem mee en vertonen zijn suiker en gewicht langzaam een dalende lijn. Wat je in jaren opbouwt kan niet in een maand verdwijnen.

Doordat ik het HELLP-syndroom* had tijdens m’n zwangerschap van Marjolein, heb ik een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Mijn bloeddruk is goed onder controle met medicijnen, maar cholesterolmedicatie probeer ik te voorkomen. Via Facebook vond ik Danny de Boer, een voedingscoach die geen gebruik maakt van een standaarddieet, geen strenge regels hanteert en die geen eten noemt dat ik ‘niet mag’. De weegschaal is ook niet zijn enige manier om vooruitgang bij te houden, hij kijkt naar veel meer dan gewicht. Ik volgde zijn openbare Facebookgroep al een tijdje en eind november heb ik, als een soort van verjaardagscadeautje aan mezelf, contact met hem opgenomen met de vraag mij de komende tijd te begeleiden. Mede dankzij hem ben ik zelfs december goed doorgekomen.

Terug naar mijn cappuccino. Thuis drink ik meestal koffie met een scheutje koffiemelk maar op het werk hebben we een Coffeelovers in het pand, als ik op kantoor ben neem ik altijd één ‘lekkere koffie’ per dag. Mijn collega’s en ik hebben allerlei varianten uitgeprobeerd en momenteel ga ik voor de Coffeelovers cappuccino met magere melk. Het verschil tussen volle en magere melk vind ik marginaal, het dubbele shot koffie maakt de cappuccino echt af. Met liefde gemaakt door onze favoriete Italiaanse barista of één van zijn collega’s. Ik denk dat deze cappuccino precies is wat Danny bedoelt: de calorieën zijn laag en het plezier is hoog. ‘Lekkere koffie’ halen met het team is een leuk moment op mijn kantoordagen. Dit houden we erin!

* Het HELLP-syndroom is een ernstige variant van pre-eclampsie. HELLP staat voor Hemolyse, Elevated Liver enzymes en Low Platelets. Dit betekent dat er sprake is van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen en een gestoorde leverfunctie. Daarnaast is er een tekort aan bloedplaatjes, waardoor de bloedstolling ontregeld raakt.

Door Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *