Al ver voor het ontstaan van de moderne Moederdag werden moeders geëerd. In de Griekse mythologie werden de moedergodinnen in het zonnetje gezet. De Katholieke kerk vereert Maria, de moeder van Jezus. In de Verenigde Staten werd begin 1900 voor het eerst de huidige vorm van Moederdag gevierd. Vanaf 1924, nadat de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde deze dag met gerichte campagnes introduceerde (om zo de bloemverkoop in Nederland te stimuleren) werd Moederdag in Nederland een succes.

Je hoort wel een over papa’s die een speciaal cadeau verzinnen voor de eerste Moederdag van hun partner. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren wat manlief 20 jaar geleden verzonnen heeft. Geen speciaal sieraad in ieder geval, ook geen gipsen handje of voetje en een bos bloemen zal hij zeker niet gekocht hebben want bloemen kopen zit niet in zijn systeem. Gelukkig zat Marjolein op het kinderdagverblijf daar maakten ze met alle kindjes een knutsel voor Moederdag, dus er was een cadeau. Een lekker ontbijt zal ik zeker gehad hebben, alleen niet op bed want manlief háát kruimels in bed. Ontbijt op bed is een no-go hier in huis. In ons bed dan, de pubers vinden het heerlijk!

Manlief en ik hebben altijd een hekel gehad aan de commercie rondom Moederdag en we doen principieel niet aan dure cadeaus voor dit soort dagen. Het feit dat de kinderen iets moois maken of een klein cadeautje kopen vinden we meer dan genoeg. Vanaf het moment dat de kinderen zelf konden knutselen en cadeautjes konden kopen, moeten ze het zelf regelen. Zo vertelde de dame van de plaatselijke drogisterij me ooit dat Annemiek (ze was nog een kleuter) een half uur in de winkel had gewikt en gewogen om het perfecte cadeau voor mama te kopen met de vijf euro die ze van papa had gekregen. Uiteindelijk werd het “Vogue Teddybear”. De zoetste kindergeur die je ooit hebt geroken! Uiteraard bewaarde ik deze voor zeer speciale gelegenheden en voor de werkdagen waarbij Annemiek tijdens het aankleden naast me stond. Mijn toenmalige collega’s zullen het zich beslist nog herinneren!

Ik mocht gisteren van Annemiek al een plantje uitzoeken voor op tafel. (“Ik heb nog tien euro op mijn rekening mam!”) Marjolein deed spontaan de twee tuinbeeldjes  waarvan ik hardop zei dat ze schattig waren in mijn mandje bij onze ‘favo winkel met goede actions’. Wel ff zelf afrekenen en haar een tikkie sturen, want haar portemonnee lag nog op het nachtkastje.  😂 Ach ja ze denken er wel aan 😉🥰 en daar gaat het om!

Nu hopen dat manlief ook niet meer weet wat hij voor mijn eerste Moederdag gedaan heeft. Dat het niet toch iets heel speciaals was dat ik compleet vergeten ben, anders vrees ik dat ik iets goed te maken heb…

Fijne Moederdag!
Kaat

Door Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *