De feestdagen komen eraan. Dit jaar zullen ze anders zijn dan andere jaren, maar dat mag de voorpret van mijn pubers niet drukken. Sinterklaas zijn ze tot mijn verdriet inmiddels ontgroeid, Kerstmis is hét feest van de decembermaand, met cadeautjes onder de boom. Toch kan ik 5 december niet zomaar voorbij laten gaan. Ik haal voor ieder gezinslid een paar kleine cadeautjes en zet wat snoepgoed op tafel zodat we de verjaardag van de goedheiligman toch een beetje vieren.

Sinds eind oktober vragen de pubers al wanneer ze de kerstboom op mogen zetten. Dit jaar mogen ze dat samen doen, zonder dat mama zich ermee bemoeit. Daar ben ik nogal goed in, me bemoeien met hoe de kerstboom opgetuigd met worden. Manlief liet me jarenlang begaan, al lang blij dat hij zich na het opzetten van de boom en inhangen van de lampjes veilig terug kon trekken.
Sinds de kinderen pubers zijn is het ieder jaar grote discussie of er gekleurde of witte lampjes in de boom komen, wat er in de boom komt te hangen (en wat zeker niet) en waar het kreng al die weken mag staan. Ik mag wel altijd bepalen of we de kerststal van mijn ouders of de beeldengroep van mijn schoonouders neerzetten. Dat boeit de pubers namelijk niet, die stallen kunnen ook boven blijven dan is er meer plaats voor het kerstdorp. Dit jaar is democratisch bepaald waar de boom komt. Drie tegen één voor manlief en pubers. Tsja. Soms moet je als mama je verlies nemen. Maar wat de pubers nog niet weten is dat ze dit jaar dus ook echt geen hulp van mama krijgen. Boom naar beneden halen, in elkaar zetten, lampjes erin, kerstdorp plaatsen, ze zoeken het maar uit. Als ze mazzel hebben helpt papa de dames met alles naar beneden halen en in elkaar zetten.

Een grote bemoeial zoals ik moet zich wel érgens mee kunnen bemoeien. Daarom zet ik in mijn kantoorhoekje in de keuken een miniboompje, met minilampjes en miniballen. Kerststal of kerstgroep kan ik hier wel ergens kwijt, dan hebben zij ruimte voor hun dorp. Tot groot verdriet van de pubers zijn papa en mama op één punt onverbiddelijk: de kerstspullen komen pas naar beneden als Sinterklaas ons kikkerlandje verlaten heeft.
5 December valt dit jaar op zaterdag. De pubers vinden dat één minuut over twaalf al 6 december is en dus zijn ze van plan om midden in de nacht de boom op de tuigen. Ze zien maar, ik lig dan in mijn warme bedje en zie het wel als ik wakker word. Succes dames!

Kaat

Door Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *