Sommige kinderen hebben een bijbaantje vanaf het moment dat het kan, anderen doen het met het zak- en/of kleedgeld dat ze krijgen. Manlief werkte al jong in de plaatselijke supermarkt. Mijn zusje en ik hoefden niet te werken, als we maar ons best deden op school. Extra geld is altijd fijn, dus vanaf dat ik een jaar of dertien was paste ik regelmatig op. In de zomervakantie werkte ik wel. Pas toen ik bijna achttien was ging ik twee keer in de week vakken vullen om extra geld te verdienen.

Natuurlijk levert een bijbaan veel meer op dan geld alleen. De ervaring die pubers opdoen in het omgaan met elkaar, met collega’s en met klanten is heel waardevol. Toch hebben manlief en ik onze meiden nooit verplicht te werken, dat moeten ze nog lang genoeg. We vertrouwden erop dat als ze behoefte kregen aan extra geld, ze vanzelf wel een baan zouden zoeken.

Marjolein is een spaarder, ze geeft van kleins af aan haar geld doordacht uit. Ze heeft door haar fysieke en mentale problematiek ‘een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals ze dat zo mooi zeggen. Ze heeft in de zomervakanties wel eens gewerkt, dat was heel zwaar voor haar. Ze is gestopt met haar opleiding en heeft zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zodat ze als het gaat administratieve klussen kan doen en ze heeft al twee opdrachtgevers waar ze regelmatig voor werkt. Verder werkt ze aan zichzelf en doet ze ook nog een cursus boekhouden. Ze heeft nog geen structureel inkomen, maar ik ben trots op de manier waarop ze alles aanpakt. Kleine stapjes zijn ook stapjes!

Annemiek heeft van kleins af aan geen gat in haar hand, maar gewoon geen hand. Haar maandelijkse zak- en kleedgeld is altijd snel op. De laatste jaren heeft ze in de zomervakantie wel gewerkt, maar ook dat geld was snel op. Vaak vraagt ze: “Mama mag ik…?” “Nee lieverd, daar heb je zakgeld voor!” krijgt ze dan te horen. De laatste maanden geeft ze haar geld wat doordachter uit, want ook aan het eind van de maand wil ze leuke dingen doen en bovendien willen Annemiek en haar vriend in de zomer gaan kamperen in Italië, dan red je het niet met drie euro op je bankrekening. Ze begon ineens serieus over werken te denken! Waarschijnlijk gaat ze aan de slag in een restaurant, dat heeft ze helemaal zelf geregeld. Tijdens het sollicitatiegesprek heeft ze eerlijk verteld wat ze lastig vond in haar vakantiebaan, “maar dat was niet erg ze gaan me dat leren!” Om haar goede voornemens qua werk meteen kracht bij te zetten en het saldo op haar bankrekening te verhogen, heeft ze ook een oppasadres gevonden waar ze regelmatig gaat oppassen. Ze heeft goed nagedacht over hoe ze dit alles met school gaat combineren.

Onze losse houding over werken lijkt dus goed uit te pakken. De enige voor wie dit alles een klein beetje jammer is, dat ben ik. Ik huurde Annemiek namelijk regelmatig in om mijn badkamer een flinke beurt te geven, of een andere huishoudelijke klus waar ik een rothekel aan heb voor me te doen. Maar met school, werken en oppassen blijft er weinig tijd over voor klusjes van mama, dus die badkamer moet ik zelf weer poetsen. Elk nadeel heeft z’n voordeel: een blinkend schone badkamer kost me geen geld meer, dus kan ik mezelf trakteren op een lekker kopje Coffeelovers cappuccino als ik een rotklus heb gedaan. Snel spons en emmer pakken en aan de slag!

Door Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *