Deprimaandag. Dat is de Nederlandse vertaling voor Blue Monday. Volgens Wikipedia valt deze deprimerende dag dit jaar op 24 januari, maar andere kalenders geven de 17e aan. Wat zou dat betekenen? Twee keer een slechte dag? Laten we hopen van niet.

Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij verzon in 2005 een (naar eigen zeggen) wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Eerlijk toegegeven, maandagochtend is mijn minst favoriete dagdeel van de week. Vaak moet ik mezelf uit bed slepen (zondagavond op tijd gaan slapen lukt niet altijd) om te gaan werken. Eenmaal begonnen met werken gaat het meestal snel beter. Natuurlijk maak ik wel eens (domme) fouten op het werk of vergeet ik wat, dat wijt ik altijd aan maandagochtend. Voer ik woensdagochtend een verkeerd studentnummer in? “Het was pas nog maandagochtend!” Donderdagmiddag taaltoets vergeten toe te voegen? “Het is bijna weer maandagochtend!” Dat slaat natuurlijk nergens op, maar juist daarom moet ik om mezelf lachen, herstel ik de fout en ga ik weer verder.

Hoe overleef je Blue Monday? Eigenlijk is het makkelijker dan je denkt. Allereerst geen goede voornemens maken met oud en nieuw, dan kunnen ze ook niet mislukken. Verder vandaag gewoon rustig doorademen. Iedere minuut die verstrijkt is een minuut dichter bij dinsdag. Haal een lekker kopje koffie met je collega’s, neem een kwartiertje pauze met z’n allen en bespreek de leuke dingen die je dit jaar nog wil gaan doen. Niet aan het werk? Neem een extra (koffie)verwenmomentje voor jezelf of ga iets leuks doen.

Mocht het toch een zware, nare dag worden, bedenk dan één ding: als vandaag voorbij is, heb je de ergste dag van het jaar gehad. Hou dat lichtpuntje in gedachten en laat de mooie dagen van 2022 maar komen!

Maak er geen deprimaandag van, maar gewoon de leukste maandag van deze week. Fijne dag!

Door Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *