Niezen
Voor corona: Ik loop door de HEMA en moet niezen. Hand voor de mond. “Hatsjie!”

Tijdens corona: Ik loop door de HEMA en moet niezen. Waarom nu? Waarom hier, waarom??? Snel een gang opzoeken waar niemand is. Elleboog voor mijn mondkapje. “Hatsjie!” Kijk nonchalant om je heen om te zien wie er nieste. Straal uit dat jij het niet was!

Nu: Ik loop door de HEMA en moet niezen. Elleboog voor de mond. “Hatsjie!” Waarom voelt dit zo oncomfortabel?

Verkouden
Voor corona: Ik ben wat verkouden op mijn werkdag. Ik stap in mijn auto en ga werken.

Tijdens corona: Ik ben wat verkouden op mijn werkdag. Ik app mijn collega’s dat ik klachten heb, log thuis in en ga aan het werk. 

Nu: Ik ben wat verkouden op mijn werkdag. Ik app mijn collega’s dat ik verkouden ben, dat mijn zelftest negatief is en dat ze maar moeten aangeven of ze willen dat ik kom of liever hebben dat ik thuis werk. Iedereen op kantoor moet zich comfortabel voelen.

Met de trein
Voor corona: Ik stap in een volle trein. Balen, geen zitplek. Dan maar als haringen in een ton staan tot de volgende halte.

Tijdens corona: Ik stap in een volle trein. Alle zitplekken waar je mag zitten zijn bezet. Gelukkig kan ik nog op een balkon staan, op 1,5 meter van een andere passagier.  Fijn dat iedereen een mondkapje op heeft, dat voelt toch een beetje veilig.

Nu: Ik stap in een volle trein. Balen, geen zitplek. Dan maar hier tussen de andere passagiers staan. Oei, die persoon heeft geen mondkapje op en hij hoest steeds. Ik ga met mijn rug naar hem toe staan.

Boodschappen doen
Voor corona: Ik ga boodschappen doen. Kar pakken. Boodschappen inladen. Als ik tussen deze mensen in piep kan ik snel even wat pakken. Afrekenen. Boodschappen in de auto zetten en kar wegbrengen. Naar huis. Boodschappen opruimen, klaar. Nu koffie.

Tijdens corona: Ik ga boodschappen doen. Mondkapje op, winkelkar schoonmaken, handen ontsmetten, boodschappen pakken en zoveel als mogelijk in mijn eigen krat (die in de kar staat) zetten. Oei, twee mensen bij de kaas. Ik wacht wel even tot ze weg zijn. Afrekenen, wat lijkt die rij lang door de anderhalvemetersamenleving. Krat in de auto zetten, kar wegbrengen, handen ontsmetten. Naar huis. Handen goed met zeep wassen. Boodschappen opruimen. Nu koffie.

Nu: Ik ga boodschappen doen. Kar pakken. Is het druk? Dan mondkapje op. Als het niet druk is kan het wel zonder. Proberen wat afstand te houden, dat lukt niet altijd even goed. De rij lijkt niet zo lang, toch stonden er meer mensen voor me dan ik dacht. Boodschappen in de auto zetten en kar wegbrengen. Naar huis. Handen wassen, boodschappen opruimen. Nu koffie.

Wandelen
Voor corona: Moet die hond alweer uit? Even snel een rondje. Er komen ons twee mensen tegemoet. We passeren elkaar op korte afstand.

Tijdens corona: Yes, de hond moet alweer uit! Er komen ons twee mensen tegemoet. Snel oversteken, aan de overkant loopt niemand.

Nu: Tijd voor de avondwandeling. Er komen ons twee mensen tegemoet. Even op straat lopen zodat we elkaar kunnen passeren.

Puber voelt zich ziekjes op een schooldag
Voor corona: O wat vervelend voor je! Ik hoop dat het snel overgaat. Hier, twee paracetamolletjes voor nu en nog twee voor halverwege je schooldag. Sterkte!

Tijdens corona (met de scholen open): O, wat vervelend voor je! (Voor mij trouwens ook, wat een geregel…) Ik meld je ziek, dan kun je online volgen vanuit thuis. We plannen meteen een coronatest in bij de GGD voor vanmiddag dan weten we zeker of je oké bent of niet. Blijf tot die tijd maar op je kamer.

Nu: O wat vervelend voor je! Hier twee paracetamolletjes en een zelftest, kijken we daarna verder of je toch naar school kunt of dat je vanuit thuis volgt.

Normaal
Eerst was er sprake van “terug naar normaal”. Volgens mij gaat dat niet gebeuren, er is eerder sprake van een “nieuw normaal”. Dat wat we normaal vonden, aangevuld met wat goed voelt vanuit de coronaperiode. Wat hou jij in ere na corona?

Liefs, Kaat

Door Kaat

2 gedachten over “Gewone bezigheden voor corona, tijdens corona en nu”
  1. In ieder geval niezen en hoesten in elleboog of iets dergelijks.
    Handen schudden vind ik lastig, zeker als iemand enthousiast de hand naar me uitsteekt. Als ik weiger, dan voelt de ander zich ongemakkelijk, rare situatie.
    En proberen afstand te houden in de winkel.

    1. Ja rare situaties met handen schudden herken ik wel. Maar ook juist handen schudden en niet automatisch zoenen. Dat vind ik soms echt een uitkomst 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *